Belöningar del 1

Publicerad 2014-12-08 20:47:39 i Allmänt,

Jag lovade ett inlägg om belöningar häromdagen, som en fortsättning på mitt inlägg om klicker och klickerträning. Så här kommer det!
 
En belöning är något en individ tycker är belönande. Det är alltså inte endast GODIS. Anledningen att den vanligaste belöningen är just godis, beror nog på att det är den enklaste belöningen(enligt många skulle jag gissa). men som jag nämnde, det krävs att individen själv ser belöningen som något belönande. Vissa godis/matkräsna hundar tycker kanske att lek är den absolut bästa belöningen, medan en annan hungrig och matglad vovve gärna jobbar för lite godis. Lär känna din hund och gör en "belöningslista" där du listar din hunds absolut bästa belöningar till sämsta, i ordning, t.ex. om den bästa belöningen är lek med kamptrasa och den sämsta är torrfoder så kan listan se ut så här. listan hittade jag på nu endast för exempel.
 
 • kamptrasa
 • boll
 • blodpudding
 • korv
 • rep
 • pipleksak
 • nosa i backen
 • torkad lever
 • starmarks treats
 • "vanlig" träningsgodis 
 • torrfoder
Anledningen till att man bör göra en belöningslista är just för att hundar gör det som lönar sig, de jobbar inte för en torrfoderkula när de hellre kan lukta i gräset, det är ju mycket mer spännande. Så när man står hemma i köket och nöter sin träning, kan man faktiskt använda sig av mindre "attraktivt" godis som i detta fall torrfoder eller vanligt träningsgodis. Ska du däremot träna ute på klubben bland andra hundar och kanske även lära in nya grejer, kan du räkna med att du behöver en hög belöning, packa med dig kamptrasan och blodpuddingen. 
 
Belöningsblandningen
En annan väldigt viktig del är att BLANDA belöningar, köra godis en del av passet och överraska med kamplek emellan åt eller att blanda favoritgodiset med mindre favoritgodisar osv osv. Jag blandar ALLTID mitt träningsgodis i oftast tre olika smaka/varianter.
 
såhär gör jag! Jag har alltid ett "grundgodis" som jag blandar i en stor låda, brukar klippa mitt godis i små små bitar då det inte krävs några stora bitar godis för att träna hund. 
Denna använder jag som grundgodis, funkar perfekt för att träna i köket eller nöta något som hon redan kan väldigt bra. Benen(godisarna) klipper jag i tre delar, väldigt smått med andra ord, mer behövs det inte. Denna blandar jag sedan med två godissorter till vid träning, olika andra belöningar beroende på vad vi skall göra.
 
Oftast blandar jag ut med denna då godishjärtarna är i perfekt storlek redan så man slipper allt klippande, men den är snäppet dyrare än de ovanför. Dessa godisarna använde jag mig alltid av i början, älskar dom. Ser detta som grundgodis också fast bara av annat märke och sort.
Nu har jag börjat med att köpa dessa i olika smaker också, Orijen frytorkade KATTgodis, finns för hund men jag gillar storleken på dessa och för mig är det lite samma lika med katt och hundgodis. Gyda älskar det så det får bli det lilla "spännande" i våran blandning.
 
Ibland lyxar vi till det och köper dessa som ska innehålla 100% kött, de är flottiga och luktar nästan bacon, väldigt lättklippta och Gyda sätter stort värde i dessa. Finns i olika smaker men denna var den vi köpte sist i en stor förpackning och klippte sönder allt. De här är lite finare godis för Gyda med andra ord. Kostar linte mer än annat godis kan jag tycka men man får det man betalar för!
Jag köpte den mindre förpackningen i somras och sparade en bild på när jag satt och klippte godiset i småbitar, behövs inte större än som på bilden.
Nu till det lite mer exklusiva godiset! Blodpudding funkar super som träningsgodis, jag brukar skära dom i små bitar och torka i ugn, är man inte rädd för klet så kan man köra otillagat!
 
Fortsättning följer(gick inte att lägga upp fler bilder av någon anledning..)
 
 

Kommentarer

Postat av: skramyr.blogg.se

Publicerad 2014-12-08 21:26:18

Vi använde orijens kattgodis när vi rallymixade i brunflo- Eyvind är helt såld på det!

Det är ju så bra med rallymixen, man upptäcker att belöningar finns på så många olika sätt. På promenader använder jag nu nosen i backen som belöning. Och det upptäckte jag först 1 år och 3 månader efter jag köpte Eyvind att man kunde belöna honom med det! :O

Svar: Älskar kattgodiset! Testat vanlig från Ica också typ!:DBelöna med nosande har funkat toppen för Gyda! Underskattat!
Nichole Elofsson

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Min profilbild

Jag som driver bloggen heter Nichole och är diplomerad hundinstruktör, klickerinstruktör och rallymixinstruktör. Jag arbetar under Hundens Utbildningsakademi och är stationerad i Östersund. Jag erbjuder kurser och rådgivning. I bloggen får du följa mina tankar och upplevelser, om hundar och allt som rör sig däromkring.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela