Kraften i Positiv förstärkning

Publicerad 2014-09-17 14:07:00 i Allmänt,

Ibland tar den sämre "mänskliga" sidan av en över, frustrationen och ilskan. Det bara ska funka, nu, PUNKT. Det leder tametusan inte till ett skit. Okej, vissa gånger blir man positivt förstärkt själv av att det funkade för stunden, men nästa gång då? Jag tar upp detta då jag kände för att klippa klorna på min kära Gyda häromdagen och hon ville inte alls va med på detta. Jag blev frustrerad och menade på att hon gjort det flera gånger så det SKA funka, jag fick sedan dåligt samvete, kom på mig själv och fick börja om från början med hjälp av förstärkning, SJÄLVKLART, vad annars??! Det var bara att lägga ifrån sig saxen och lära in att få lyfta hennes tassar åt en början, osv osv.
 
Exempel. Att tvångshålla en hund/ett djur för att klipppa klorna, istället för att lära in detta. Tankar som "Vad är det du inte förstår, det är en klosax, jag ska inte mörda dig, det är för ditt eget bästa?!" dyker upp. Men hur ska ett djur förstå detta om vi tänker efter? Vi glömmer bort oss ibland vilket inte är något annat än mänskligt, tyvärr men så är det. Att tvinga ett djur som är rädd för(i detta fall) en klosax och att klippa klorna, gör endast situationen till något värre, hela grejen kommer bli så mycket värre nästa gång det är dax. Det byggs upp i en hemsk kedja.
 
Det är där våran underbara vän "Positiv förstärkning" kommer in i bilden. Lär hunden att detta med kloklippning inte leder till något annat än bra grejer, så jobbigt och svårt är det faktiskt inte. Vi är bara så jäkla envisa och vill ha saker gjorda helst nyss.
 
Jag är en hundinstruktör som lär ut och självklart även själv tränar med endast förstärkning. Men jag tänker inte komma och säga att jag ALDRIG säger till min hund eller blir arg på den? Vi är bara människor och det är mänskligt att fela. Det som är skillnaden här är att jag är väl medveten om när min hund har lärt sig något och inte, och det är INTE dom gångerna jag varit en "nej kärring". Och låt oss inte ens tala om vilket dåligt samvete man får när man varit grinig på sin hund! Träna inte hund om ni har en dålig dag, blir ni upprörd, ja men andas då i tio sekunder och tänk på vad ni egentligen gör. Tänk positivt och du kommer komma längre både träningsmässigt och relationsmässigt med din hund. 
 
Och något jag vill understryka.. Om du ramlar ur mallen från den "perfekta" hundägaren nån sekund, tro inte att du är den enda och att det gör dig till en dålig människa, för det är/blir du inte. Ingen är perfekt och kommer aldrig va(tack och lov).
 

Kommentarer

Postat av: Linn Jonasson

Publicerad 2014-11-27 23:15:11

Sjukt bra inlägg! Du har inte lust att göra ett om klicker-träning, lite hur och varför? Jag är så nyfiken på hur det funkar, belönar man sin hund med klick liksom? Kanske dum fråga iofs 😊

Svar: Åh va kul att du tyckte det! Det kan jag fixa absolut:D tror ja har något gammalt inlägg om detta faktiskt då ja tänker efter! Klicker är det absolut bästa tycker jag när det kommer till träning med hund eller djur rent överlag. Klicken i sig är inte belönande förrän man betingar in detta med , klick=godis, klick='Godis osv osv upprepande gånger. Det klicken sen används som är en markör, man markerar exakt vilket beteende det är man vill ha genom i detta fall "klicket", efter varje klick SKA en godis/belöning komma!:) kul att du är intresserad ska se om jag hittar åt det inlägget där ja går in på lite med klicker och lite myter om det ;);)
Nichole Elofsson

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Min profilbild

Jag som driver bloggen heter Nichole och är diplomerad hundinstruktör, klickerinstruktör och rallymixinstruktör. Jag arbetar under Hundens Utbildningsakademi och är stationerad i Östersund. Jag erbjuder kurser och rådgivning. I bloggen får du följa mina tankar och upplevelser, om hundar och allt som rör sig däromkring.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela